000 02025nam a2200241 a 4500
001 4214400000023498
005 20180207103942.0
008 0630s2011----xr ---------u-------cze-d
020 _a978-80-7246-557-6 :
_c269.00 Kč
040 _aabg508
_eAACR2
_91
_bcze
041 1 _acze
_heng
100 1 _aBard, Elizabeth
_4aut
245 1 0 _aOběd v Paříži :
_bmilostný příběh s recepty /
_cElizabeth Bard ; překladatel Lumír Mikulka
250 _aVyd. 1.
260 _aPraha :
_bMotto,
_c2011
300 _a335 s. ;
_c21 cm
490 1 _apříběhy psané s chutí
520 2 _aJakmile mladá Američanka vložila do úst první sousto šťavnatého bifteku provoněného pepřovou omáčkou, rozhodla se hodit všechno za hlavu a začít nový život v nejromantičtějším městě na světě, po boku "mimozemšťana" s podivným jménem. Elizabeth se přestěhuje do Gwendalovy pařížské garsonky v "drsné" čtvrti a je vržena do světa rušných tržnic pod širým nebem i elegantních bister. Učí se kuchat svou první rybu (s malou pomocí Jane Austenové) a tišit stesk po domově (za asistence čokoládového koláče). Zakouká se i do místního řezníka (jenž se nebezpečně podobá Mattu Dillonovi). Hrdinka zjišťuje, že čím hlouběji proniká do francouzské kuchyně, tím více před ní začíná sama Paříž odkrývat svá tajemství. Dospívá k poznání, že francouzská kultura se podobá dobře dozrálému sýru - člověk vidí jen svrchní kůrku, dokud se neprořízne k lahodně pikantnímu vnitřku.Kniha je okořeněná recepty na vybrané lahůdky, jakými jsou letní ratatouille, tatarák z mečouna, kachní prsíčka s ostružinami, jehněčí na pomeranči a badyánu, či čokoládové koláčky.
653 _aspolečenské romány
_aFrancie
_aPaříž
_acizinci
_akulinářství
_akultura
_arecepty
700 1 _aMikulka, Lumír,
_d1964-
_4trl
830 0 _apříběhy psané s chutí
910 _aabg508
980 _d20110630
_t6
_iKalen
_j2011/33
_h269.00
_a242.10
_1421440046909
_nK
_zUR
999 _c18823
_d18823